HPV

Τι συμπτώματα έχει κάποιος που μολύνεται από HPV;

Συνήθως δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί μόνο λίγοι θα εκδηλώσουν αλλοιώσεις που φαίνονται με το γυμνό μάτι. Οι εμφανείς αλλοιώσεις είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα, ένα μέρος των προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και οι διηθητικοί καρκίνοι. Τα οξυτενή κονδυλώματα προεξέχουν από το δέρμα, είναι εμφανή και συνήθως ψηλαφώνται. Οι γυναίκες εντοπίζουν τα κονδυλώματα που βρίσκονται στο εφήβαιο, το αιδοίο, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Δεν μπορούν να ξέρουν αν υπάρχουν κονδυλώματα στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, όπως και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Αυτά εντοπίζονται στην εξέταση από το γιατρό.

Ποια τα στάδια του ιού HPV;

  • Απλή λοίμωξη με τον ιό
  • Πρώτου βαθμού δυσπλασία
  • Δευτέρου βαθμού δυσπλασία και
  • Τρίτου βαθμού δυσπλασία

Στα δύο πρώτα απλά συστήνουμε στενή παρακολούθηση της γυναίκας. Στα επόμενα δύο, επεμβατική κωνοειδή εκτομή με laser.

Τι πιθανότητες έχει μια νέα γυναίκα να μολυνθεί από HPV;

Η πιθανότητα που έχει μια νέα γυναίκα να μολυνθεί από κάποιον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της υπολογίζεται μέχρι και 80%. Περίπου 40 διαφορετικοί γονότυποι HPV μολύνουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα και τον τράχηλο της μήτρας. Διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.

 Υπάρχει πιθανότητα, μια γυναίκα να είναι φορέας HPV, να είναι τυπική στα ετήσια τεστ Παπ και παρόλα αυτά να μην έχει διαγνωστεί ο ιός;

Βέβαια υπάρχει. Το τεστ ελέγχει τις αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός στα κύτταρα του τραχήλου και όχι την ύπαρξη του ιού.

Πως αρχίζει μια μόλυνση από HPV;

Οι HPV δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν από μόνοι τους. Εισέρχονται στο ανθρώπινο κύτταρο και εκμεταλλεύονται το γενετικό του μηχανισμό, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν και οι ίδιοι. Πολλαπλασιάζονται δηλαδή παράλληλα με τα κύτταρά μας. Οι μικροτραυματισμοί του δέρματος και των βλεννογόνων κατά τη σεξουαλική επαφή δίνουν την ευκαιρία στους HPV να μολύνουν τη βασική στιβάδα των κυττάρων του επιθηλίου και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εκμεταλλευόμενοι τη φυσιολογική λειτουργία της ανανέωσης των κυττάρων του οργανισμού .

 Τελικά, υπάρχει θεραπεία για τους HPV;

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο, που να απαλλάσσει τον οργανισμό μας από τον ιό. Η λεγόμενη θεραπεία είναι η αφαίρεση ή η καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει. Ο ιός παραμένει στα επιθήλια του γεννητικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για πάντα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, ακόμη και στις περιπτώσεις μόλυνσης από επικίνδυνους HPV.
Οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι λίγες και εάν οι ασθενείς παρακολουθούνται δεν υπάρχει κίνδυνος. Όπου κριθεί σκόπιμο επεμβαίνουμε και καταστρέφουμε ή αφαιρούμε αλλοιώσεις (οξυτενή κονδυλώματα ) Ο ιός παραμένει στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, περιμένουμε όμως να υπερισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά την εξαφάνιση των αλλοιώσεων, ο οργανισμός μας έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ιϊκό φορτίο και είναι ευκολότερο να καταστείλει τους HPV που παραμένουν.

 Ποιά όργανα μολύνουν οι HPV στον οργανισμό;

Οι HPV είναι εκλεκτικοί. Μολύνουν μόνο το επιθήλιο του δέρματος και των βλεννογόνων σε ορισμένα όργανα. Όπως γνωρίζουμε, το δέρμα καλύπτει το σώμα μας εξωτερικά, ενώ οι βλεννογόνοι καλύπτουν εσωτερικές κοιλότητες, όπως το στόμα και τον κόλπο.
Η επιφάνεια του δέρματος και των βλεννογόνων καλύπτεται από επιθήλιο (στοιβάδες κυττάρων που έχουν προστατευτικό ρόλο). Οι συνήθεις στόχοι των HPV είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι του κατώτερου γεννητικού συστήματος, της περιοχής του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

 Ποιος με κόλλησε HPV;

Εάν βρέθηκε ότι κολλήσατε κάποιον HPV και έχετε για αρκετό διάστημα τον ίδιο σύντροφο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι έχει τον ιό και εκείνος. Μπορεί ο σύντροφός σας να μολύνθηκε παλαιότερα ή πρόσφατα και να μη γνωρίζει τίποτα (αφού οι μολύνσεις από τους HPV συνήθως δεν προκαλούν απολύτως κανένα σύμπτωμα). Δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν τον κολλήσατε εσείς ή το αντίθετο. Δεν διαθέτουμε εργαστηριακές τεχνικές ρουτίνας για ανίχνευση αντισωμάτων από τους HPV. Αυτό, δυστυχώς, είναι η αιτία, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντοτε αν πρόκειται για καινούργια μόλυνση ή για υποτροπή παλιάς.

 Αν γίνεται χρήση προφυλακτικού μεταδίδονται οι HPV;

Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει μεν (μέχρι και 70% –σύμφωνα με όλες τις δημοσιεύσεις), αλλά δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης των HPV. Οι αιτίες είναι, ότι αφενός το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους και αφετέρου η μόλυνση από τους HPV είναι περιοχική και υπάρχουν συχνά μη ορατές αλλοιώσεις σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα, στο περίνεο και στην περιπρωκτική περιοχή.

 Αν ο/η σύντροφός μου αποδειχθεί ότι έχει HPV σημαίνει ότι με απάτησε;

Σε μια μονογαμική σχέση η διάγνωση της μόλυνσης από HPV συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις του ζευγαριού. Μόλις διαγνωστεί η μόλυνση σε ένα από τους δύο ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου. Η ανεύρεση όμως της μόλυνσης από HPV σε κάποιον σημαίνει απλώς ότι μολύνθηκε σε κάποια φάση της ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε και από ποιόν. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιόν (εκτός από την περίπτωση που κάποιος εκ των δύο δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική ζωή).

Μια γυναίκα – φορέας HPV – μπορεί να κάνει παιδιά;

Εννοείται !!! Ο ιός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας.