HPV: Μετά τη λοίμωξη τι ;;;;

Κρατάω στα χερια μου το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου κ απέναντι μου εχω στις περισσότερες περιπτώσεις δυο μάτια έντονα ανήσυχα ενίοτε βουρκωμένα .

Δεν χρειάζεται άγχος φόβος ούτε κ πανικός . Ενημέρωση χρειάζεται .

Αν ενημερωθείτε σωστά ,θα σταματήσετε να ανησυχείτε.

Δειτε το θετικά Η μόλυνση από κάποιον HPV είναι μια ευκαιρία να αρχίσετε να ελέγχεσθε σωστά και να εξασφαλίσετε άριστη υγεία στο μέλλον.

Είναι πολύ καλύτερα να ξέρετε κ να παρακολουθείστε απο το να μη γνωρίζετε Τότε κινδυνεύετε όταν δεν γνωρίζετε !!!

Γυναίκα που παρακολουθείτε ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ !!!!!

Κάθε γυναίκα είναι καλό να γνωρίζει τα εξής:

  • Η μόλυνση από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV είναι πολύ συνηθισμένη.

·  Η πιθανότητα που έχει μια έφηβη να μολυνθεί από κάποιους HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από 80%.

  • Ονομάζεται και σιωπηλή επιδημία, αφού η μόλυνση από HPV είναι πολύ διαδεδομένη στον πληθυσμό και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.
  • Περίπου 40 διαφορετικοί γονότυποι HPV μολύνουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα και τον τράχηλο της μήτρας. Διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου.
  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιο αποτέλεσμα της μόλυνσης από ογκογόνους τύπους των HPV και προλαμβάνεται.
  • Στις νέες γυναίκες η μόλυνση, ακόμη και από τους HPV υψηλού κινδύνου, καταστέλλεται μέχρι και σε ποσοστό 90%, μέσα σε 2-3 χρόνια.(ο ιός θα καταπολεμηθεί απο το ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία )
  • Στο 10% των νέων γυναικών και περίπου στο 10-20% των γυναικών άνω των 30 ετών, η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν είναι δυνατόν να κατασταλεί από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτή η μικρή μερίδα γυναικών βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων στο μέλλον.Επιμένουμε πάντως στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είτε με ειδικά βιταμινούχα σκευάσματα  σε συνδιασμό με τη διατροφή.

Για να δημιουργηθεί καρκίνος μεσολαβούν 10-30 χρόνια απο τη λοίμωξη (όσον αφορά τον τράχηλο της μήτρας)

   Συνήθως, προηγούνται του καρκίνου οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (CIN 2-3 ή HSIL), τις οποίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση και να τις αφαιρέσουμε.

   Σήμερα υπάρχει και πρωτογενής πρόληψη με εμβόλια. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν καλύπτουν για τη μόλυνση από όλους τους τύπους των HPV προσφέρουν όμως κάλυψη τουλάχιστον 70% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν γίνουν σε μικρά κορίτσια, πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.