Πότε και από που κόλλησα τον ιό HPV;

Οι διάφοροι τύποι των γεννητικών HPV (που προκαλούν κονδυλωματώδεις αλλοιώσεις) μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά από την αρχική μόλυνση.

Οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV είναι συνήθως υποκλινικές, δηλαδή δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή Μοιάζουν με μικρές ελιές με ανώμαλη επιφάνεια , οι οποίες μεγαλώνουν κ δημιουργούν κ φαγούρα .Το στέλεχος/η παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής μας (λόγω στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων κ.α.).  Επομένως η πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί από HPV δεν το γνωρίζουν, όπως δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε έγινε η μόλυνση. Φυσικό είναι να μετέδωσαν τον ιό στον ή στη σεξουαλική τους σύντροφο σε κάποια χρονική στιγμή που υπήρχαν φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Σε μια μονογαμική σχέση η διάγνωση της μόλυνσης από HPV συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις του ζευγαριού. Μόλις διαγνωστεί η μόλυνση σε ένα από τους δύο ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου.

Η ανεύρεση όμως της μόλυνσης από HPV σε κάποιον σημαίνει ότι απλώς μολύνθηκε σε κάποια φάση της ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε και από ποιόν. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιόν .Συνεπώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η φλεγμονή από HPV, που διαγνώσθηκε σε σας τώρα, είναι πρόσφατη ή παλιά.
Εάν ο σύντροφός σας είναι ο πρώτος σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι  εκείνος σας μετέδωσε τη μόλυνση. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από HPV Γίνονται απλά φορείς του ιού που τον μεταδίδουν με τη σεξουαλική επαφή. To γνωρίζουν μόνο οι άνδρες που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν οξυτενή κονδυλώματα.

Αν διαγνώστηκε τώρα μόλυνση από HPV σε σας αλλά είχατε προηγουμένως και άλλους συντρόφους, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιος σας κόλλησε. Μπορεί να είχατε τη μόλυνση και απλώς να μην είχε διαγνωστεί σε προηγούμενο έλεγχο.