Καρκίνος του μαστού Τι πρέπει να γνωρίζω

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ 🌸
Ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της υπολογίζεται στο 12.4%, δηλαδή 1 γυναίκα στις 8 αναμένεται να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.
Ο κίνδυνος αυτός μεταβάλλεται (αυξάνεται) με την ηλικία. Έτσι με βάση τα ίδια δεδομένα, η πιθανότητα να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται:
Για την ηλικία των 30 ετών σε 0.44% (1 / 227) Για την ηλικία των 40 ετών σε 1.47% (1 / 68) Για την ηλικία των 50 ετών σε 2.38% (1 / 42) Για την ηλικία των 60 ετών σε 3.56% (1 / 28) Για την ηλικία των 70 ετών σε 3.82% (1 / 26)
Προληπτική μαστογραφία
– Συνιστάται ετήσια μαστογραφία σε ασυμπτωματικές γυναίκες ≥ 40 ετών που ανήκουν στην ομάδα μέσου κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
– Δεν έχει καθορισθεί ανώτερη ηλικία πέραν της οποίας ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι χρήσιμος.
– Προληπτικός έλεγχος πρέπει να παρέχεται εφόσον η κατάσταση της υγείας είναι ικανοποιητική και εφόσον είναι αποδεκτή η περαιτέρω διερεύνηση με επιπλέον απεικόνιση ή βιοψία στην περίπτωση που βρεθεί κάποια ύποπτη αλλοίωση.
Η ψηφιακή μαστογραφια έχει μηδαμινή ακτινοβολία.
Γυναίκες με προσθετική μαστών :
Γυναίκες με προσθετική μαστών εξετάζονται προληπτικά με μαστογραφία.Ο τεχνολόγος ακτινολογίας πρέπει να είναι ενημερωμένος για την παρουσία ενθεμάτων πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Η μαστογραφία σε γυναίκες με προσθετική μαστών απαιτεί επιπλέον εξειδίκευση και επιπλέον λήψεις με παρεκτόπιση των ενθεμάτων.
Περισσότερες από 5.000 Ελληνίδες το χρόνο έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού.
Η έγκαιρη διάγνωση εγγυάται ποσοστό ίασης έως και 90%!
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ανακαλύπτονται για πρώτη φορά από τις ίδιες τις πάσχουσες
• ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Γιατί πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας κάθε μήνα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ανακαλύπτονται για πρώτη φορά από τις ίδιες τις πάσχουσες. Ο καρκίνος του μαστού που θα ανακαλυφθεί νωρίς και θα θεραπευτεί έγκαιρα και σωστά, έχει εξαιρετική πιθανότητα για απόλυτη ίαση.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, πως με την απλή αυτή εξέταση που θα κάνετε εσείς η ίδια στους μαστούς σας κάθε μήνα, μπορείτε να προστατεύσετε τη ζωή σας.

Πότε πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας;

Εξετάζετε τους μαστούς σας μία φορά το μήνα και περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχή της περιόδου, όταν οι μαστοί σας δεν είναι πλέον ιδιαίτερα διογκωμένοι και ευαίσθητοι.

Μετά την εμμηνόπαυση, εξετάζετε τους μαστούς σας την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Αν είστε άνω των 40 ετών κ ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια να επισκέπτεστε τον εξειδικευμένο γιατρό μαστολόγο σας μία φορά κάθε χρόνο.

Ο αριστερός και ο δεξιός μαστός δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδιοι, καθώς πολύ λίγες γυναίκες έχουν ακριβώς τους ίδιους μαστούς. Η συνηθισμένη επιθεώρηση σας βοηθάει να κατανοήσετε τι είναι φυσιολογικό για  εσάς και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας στην αυτοεξέταση.

Ψηλάφηση

Ψηλαφίστε κάθε ένα μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από την κοιλότητα της μασχάλης προς τη θηλή. Η εξέταση γίνεται με κυκλικές κινήσεις σε ένα νοητό κύκλο διαμέτρου 1-1,5 εκ. από έξω προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση.

Μετά ξαπλώστε, και τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε το δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Εξετάστε και τη μασχάλη. Στο τέλος πιέστε τη θηλή, ελέγχοντας για τυχόν έκκριμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία στον άλλο μαστό.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο ή μια άλλου τύπου αλλοίωση

Εάν βρείτε μία σκληρία κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, όσο το δυνατό γρηγορότερα. Μην τρομοκρατηθείτε. Οι περισσότερες σκληρίες ή αλλαγές στο μαστό δεν είναι καρκίνοι. Μόνο όμως, ένας εξειδικευμένος ιατρός μαστολόγος μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση. Ακολουθήστε λοιπόν για τη δική σας προστασία, τις οδηγίες της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας.

Το 80% των ψηλαφούμενων ογκιδίων στο μαστό, είναι καλοήθη ογκίδια