Ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας

Με τον όρο ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου, εννοείται η αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη λόγω ανατομικής, λειτουργικής ,συγγενούς και επίκτητης αιτιολογίας.

Η προβλεψη της τραχηλικής ανεπάρκειας παραμένει ελλιπής.

Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας έχει βασιστεί στην παρουσία ανώδυνης τραχηλικής διαστολής,ιστορικό  προηγηθέντος τραχηλικού τραύματος, αποβολής κυήματος κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο τη εγκυμοσύνης, πυελική διάταση, αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή τραχηλική διαστολή, χωρίς αξιολογήσιμα σημεία πόνου και χωρίς την αίσθηση συστολών.
Πολλές εξετάσεις έχουν προταθεί για να επικυρώσουν την ύπαρξη της τραχηλικής ανεπάρκειας Την κυρία θεςη στη διάγνωςη κατέχει ο υπερηχογραφικος έλεγχος κ μάλιςτα ο διακολπικός.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα μας δίνει σημαντικά στοιχεία καταρχήν για το μήκοςτου τραχήλου. Το μήκος του τραχήλου το μετράμε μετά από τις 16 εβδομάδες κύησης. Μιλάμε για ανεπάρκεια τραχήλου όταν το μήκος του είναι πριν τις 24 εβδομάδες κύησης 25 χιλιοστά. Μάλιστα φαίνεται πως οι πιθανότητες για πρώορο τοκετό είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μήκος του τραχήλου.
Άλλο υπερηχογραφικό σημείο της ανεπάρκειας τραχήλου είναι το λεγόμενο «funneling» του έσω τραχηλικού στομίου. Funnel σημαίνει χοάνη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το έσω τραχηλικό στόμιο είναι ερμητικά κλειστό. Σε περίπτωση ανεπάρκειας τραχήλου όμως το στόμιο αυτό ανοίγει προοδευτικά σχηματίζοντας έτσι μία χοάνη.
Με διακολπική μέτρηση του τραχήλου , σε γυναίκες με τελειόμηνη κύηση, έχουμε βρει ότι το τραχηλικό μήκος είναι σταθερό τις πρώτες 26 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο,  το τραχηλικό μήκος σταδιακά μειώνεται .
Η διάγνωση της τραχηλικής ανεπάρκειας γίνεται περί την 12η εβδομάδα με την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο .Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Αίτια της τραχηλικής ανεπάρκειας:

1.Χειρουργικούς τραυματισμούς του τραχήλου

2.Βίαιη ή μεγάλη διαστολή στην προσπάθεια εκκένωσης της μήτρας σε ένα χρόνο 3.Γυναικολογικές επεμβάσεις

4.Εκ γενετής ανωμαλίες των αδένων του Muller έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης στον τράχηλο

  1. Κωνοειδής εκτομή τραχήλου

Αντιμετώπιση 

1.Η διακολπική χορήγηση προγεστερόνηςμειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε γυναίκες, που παρουσιάζουν σημάδια ανεπάρκειας τραχήλου.

2.Η ανεπάρκεια τραχήλου αντιμετωπίζεται με τη λεγόμενη περίδεση του τραχήλου. Στην επέμβαση αυτή τοποθετείται κυκλοτερές ράμμα πέριξ του τραχήλου, το οποίο τον κρατάει κλειστό.

  1. Τοποθέτηση πεσσό(δακτύλιος απο σιλικόνη)

Στις εγκύους που παρουσιάζουν σημεία ανεπάρκειας τραχήλου συνιστάτα ανάπαυση και κατάκλιση.
Η ανεπάρκεια του τραχήλου λοιπόν είναι μία κατάσταση, που αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, η οποία δεν μπορεί να διαγνωσθεί πριν την ύπαρξη κύησης και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και στενής παρακολούθησης.