Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται περίπου στο 5%-10% των κυήσεων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση από την ιατρική κοινότητα με αποτέλεσμα η διάγνωση και η θεραπεία να είναι έγκαιρες.
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται σε κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Συμβαίνει γιατί κατά την εγκυμοσύνη εκκρίνονται ορμόνες που αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού για ινσουλίνη και, αν αυτή δεν επαρκεί, προκύπτει διαβήτης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο διαβήτης κύησης υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό.Είναι μια διαταραχή της χρήσης του σακχάρου από τα κύτταρα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα τα κύτταρά χρειάζονται σάκχαρο για να λειτουργήσουν φυσιολογικά και το προσλαμβάνουν με τη βοήθεια μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, της ινσουλίνης. Αν δεν εκκρίνεται αρκετή ινσουλίνη ή αν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά σε αυτήν, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα, όπως συμβαίνει στα άτομα με διαβήτη.
Τι μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης κύησης στην έγκυο και το μωρό της;
Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους του εμβρύου. Αν το μωρό ξεπεράσει τα 4,5 κιλά, κινδυνεύει με τραυματισμό τόσο το ίδιο όσο και η μητέρα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και η μοναδική λύση είναι η καισαρική τομή.
Ο διαβήτης κύησης αυξάνει επίσης το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η μητέρα μια απειλητική για τη ζωή διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη, που ονομάζεται προεκλαμψία και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η καλή ρύθμιση του σακχάρου πάντως εξασφαλίζει την ομαλή έκβαση της κύησης και αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό.
Διαβήτης κύησης :Ποιές είναι οι πιθανότητες εμφάνισης σε μια εγκυμοσύνη;
Οι πιθανότητες αυξάνονται αν η μητέρα:
- είχε διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση
- είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη
- έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
- είναι άνω των 25 ετών
- πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Διαβήτης κύησης :Πώς γίνεται ο έλεγχος;
Όλες οι έγκυοι ελέγχονται συχνά με σάκχαρο νηστείας και, αν δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα για διαβήτη κύησης, γίνεται καμπύλη σακχάρου στις 24-28 εβδομάδες (6 ή 7 μήνες κύησης). Κάποιες, που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης για τους λόγους που περιγράφηκαν πιο πάνω, ελέγχονται μόλις διαπιστωθεί ότι εγκυμονούν. Η καμπύλη σακχάρου συνίσταται στη μέτρηση του σακχάρου σε δείγμα αίματος πριν τη λήψη, και μια και δυο ώρες μετά τη λήψη 75 γρ γλυκόζης στο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ποια είναι η αγωγή για το διαβήτη κύησης;
Πρώτα από όλα χρειάζεται συχνή μέτρηση του σακχάρου αίματος, συνήθως 4 φορές την ημέρα, με μετρητή σακχάρου στο σπίτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ειδική δίαιτα που θα συστήσει ο ιατρός καταφέρνει να ελέγξει το σάκχαρο του αίματος. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, όπως η ινσουλίνη.
Τι δίαιτα χρειάζεται;
Η δίαιτα εξαρτάται από το βάρος της εγκύου και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές συστήνεται:
- να γίνονται 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα, με αντίστοιχο καταμερισμό των υδατανθράκων
- να αποφεύγονται οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, μέλι, χυμοί, αναψυκτικά, γλυκά)
- να περιορίζεται η πρόσληψη λιπαρών τροφίμων
Είναι χρήσιμη η γυμναστική;
Η γυμναστική βοηθά τη ρύθμιση του σακχάρου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κύηση δεν είναι υψηλού κινδύνου και ο Γυναικολόγος την επιτρέπει.
Πόσο συχνές θα πρέπει να είναι οι επισκέψεις στο Διαβητολόγο και το Γυναικολόγο;
Αυτό εξαρτάται από τη θεραπεία που χορηγείται (χρήση ινσουλίνης συνεπάγεται συχνότερες επισκέψεις) και από τη ρύθμιση του σακχάρου που επιτυγχάνεται. Κατά την παρακολούθηση χρειάζεται:
- να ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου
- να συζητείται η δίαιτα
- να ελέγχονται οι τιμές του σακχάρου
- να ελέγχεται το βάρος και η αρτηριακή πίεση
- να αναπροσαρμόζεται η δόση της ινσουλίνης εάν αυτή χορηγείται
Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη αργότερα;
Έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό χρειάζεται νέα καμπύλη σακχάρου. Δυστυχώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη, τόσο σε επόμενη κύηση (30-50%), όσο και αργότερα. Είναι απαραίτητο να γίνεται περιοδικός έλεγχος του σακχάρου. Η καλύτερη πρόληψη πάντως είναι η διατήρηση ιδανικού βάρους σώματος και ο υγιεινός τρόπος ζωής.