Η ακράτεια ούρων, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων, αποτελεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό γυναικών περίπου το 20-70% του πληθυσμού κυρίως μεγάλης ηλικίας, μετά την εμμηνόπαυση- αλλά κάποιες φορές και σε μικρότερη ηλικία. Το συντριπτικό ποσοστό των γυναικών δεν τολμάει να το αποκαλύψει στον γιατρό και αυτό επιβραδύνει τη θεραπεία και την γρήγορη αποτελεσματικότητά της . Η εκτίμηση της ασθενούς με ακράτεια ούρων, περιλαμβάνει τη λήψη ενός καλού ιστορικού, τη γυναικολογική εξέταση, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις και πιθανώς τον ουροδυναμικό έλεγχο.
Τι ονομάζουμε ακράτεια ούρων;
Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων που πραγματοποιείται με την αύξηση της κοιλιακής πίεσης όπως π.χ. κατά το βήχα, την άρση βάρους, το φτάρνισμα, το χορό ή ακόμα και τη σεξουαλική επαφή, δυσκολεύοντας συχνά την καθημερινότητα των ασθενών και μειώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.
Τύποι ακράτειας ούρων στις γυναίκες
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας στις ενήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες με συχνότερη την ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Άλλες μορφές είναι η ακράτεια λόγω υπερδραστήριας κύστης (ξαφνική επιθυμία για ούρηση) και η ακράτεια από υπερπλήρωση. Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακράτεια στον ύπνο (νυχτερινή ακράτεια) και η ακράτεια στην εγκυμοσύνη που μετά από τον τοκετό εξαφανίζεται.
Αιτίες γυναικείας ακράτειας
Τα συχνότερα αιτία της ακράτειας ούρων, αποτελούν αρχικά ο φυσιολογικός τοκετός (και ειδικά ο επιπλεγμένος ), αλλά και αύξηση βάρους, χρόνια βρογχίτιδα και κάπνισμα καθώς και σωματική εργασία που απαιτεί σήκωμα βάρους (όπως π.χ. η αγροτική εργασία).
Η αρχική ρήξη της κυστεοκολπικής περιτονίας κατά τον φυσιολογικό τοκετό αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της βλάβης καθώς η λεπτή αυτή μεμβράνη υποστηρίζει μεταξύ άλλων και την ουρήθρα, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά, να υποχωρεί η μέση μοίρα της, επιφέροντας απώλεια ούρων και ακράτεια που επιδεινώνεται σταδιακά με την ηλικία και την εξασθένιση των ιστών από το γήρας.
Ειδικά μετά το φυσιολογικό τοκετό, ειδικά τις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η ακράτεια προσπάθειας είναι αρκετά συχνή και υποχωρεί σταδιακά τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννα. Οφείλεται επίσης στις ανατομικές βλάβες που επιφέρει η δίοδος του νεογνού από τον πυελικό σωλήνα και συχνά συνυπάρχει με βλάβες των οργάνων του κόλπου όπως κυστεοκήλη και ορθοκήλη.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει έλεγχο χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα του ορθού, νευρολογική εξέταση που εξετάζει τα αντανακλαστικά του περινέου και ουροδυναμικό έλεγχο που εκτιμά το μέγεθος της απώλειας των ούρων και τον τύπο της ακράτειας. Ανάλογα με την ασθενή ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο πλήρωσης και εκκένωσης της κύστης ή έλεγχο της κινητικότητας της ουρήθρας.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της ακράτειας ούρων με χειρουργικές μεθόδους έχει εξαπλωθεί και καταξιωθεί παγκόσμια, περιλαμβάνοντας απλές η συνδυαστικές τεχνικές όπως η τοποθέτηση ταινιών ακράτειας ((TVT ή TOT) ή οι κολπορραφίες που αποκαθιστούν και τις κυστεοορθοκήλες. Αυτές είναι χειρουργικές τεχνικές που απαιτούν νοσηλεία κ νάρκωση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Στη σύγχρονη εποχή και εν όψει οικονομικής κρίση, αναζητούνται ευκολότερες και πιο ατραυματικές τεχνικές. Η εφεύρεση και εφαρμογή ενός επαναστατικού τύπου λέιζερ που ονομάζεται femilift έρχεται να σηματοδοτήσει τη νέα μέρα στις θεραπείες της ακράτειας.
Πιο συγκεκριμένα ενεργοποιείται η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου, κάτωθεν της ουρήθρας, που έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ενίσχυση του στηρικτικού μηχανισμού της, επιδιορθώνοντας την ακράτεια ούρων προσπάθειας.
Η μεθοδοα είναι ανώδυνη δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία δεν απαιτεί νάρκωση γίνεται στο ιατρείο μας και έχει χαμηλό κοστολόγιο, σε συνεδρίες διάρκειας 20 περίπου λεπτών.
Ανάλογα με το βαθμό και την σοβαρότητα της ακράτειας απαιτούνται από 1-3 θεραπείες για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας της ούρησης. Η διάρκεια του αποτελέσματος της θεραπείας κυμαίνεται, ανάλογα με την ανατομία και την ποιότητα των ιστών της ασθενούς από 1,5 έως 2 έτη, όπου βέβαια μπορείς να επαναφέρεις το πρότερο αποτέλεσμα με μια επαναληπτική θεραπεία.
Είναι γεγονός ότι η μη χειρουργική αποκατάσταση της ακράτειας ούρων στην προσπάθεια, αποτελεί το μέλλον της διόρθωσης της νόσου, γιατί παρεμβαίνει ατραυματικά στο υπόβαθρο της και αποκαθιστά τη βλάβη με ανώδυνο τρόπο, χωρίς να υποβληθεί η ασθενής σε επίπονα και ακριβά χειρουργεία.
Αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και έχει άριστα αποτελέσματα.Ταυτόχρονα μπορεί να αποκαταστήσει και τις συνυπάρχουσες κυστεοορθοκήλες βελτιώνοντας την ανατομία και τη συνολική λειτουργικότητα του κόλπου(σύσφιξη κόλπου)