Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης

Μαραγκουδάκη-Εύα-Γυναικολόγος

Η “Πρωινή αδιαθεσία”

Η “Πρωινή αδιαθεσία” επηρεάζει περίπου τα τρία τέταρτα των εγκύων γυναικών στο πρώτο τρίμηνο. Περίπου το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών πάσχουν από ναυτία και εμετό, το ένα τέταρτο έχει ναυτία μόνο, και ένα τέταρτο είναι απαλλαγμένο από αυτά τα συμπτώματα. Η ναυτία ξεκινά συνήθως περίπου την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να ξεκινήσει και πιο νωρίς και τείνει να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Περίπου το ήμισυ των γυναικών που έχει ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αισθάνονται πλήρη απαλλαγή μετά τη 14η εβδομάδα. Για το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου των γυναικών, χρειάζεται τουλάχιστον άλλος ένα μήνας για τη μείωση των συμπτωμάτων, αν και μπορεί τα συμπτώματα να επιστρέψουν αργότερα αφού η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει αρκετά. Δυστυχώς, για ένα μικρό ποσοστό των γυναικών τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν μέχρι τον τοκετό. Για ορισμένες έγκυες γυναίκες, τα συμπτώματα είναι περισσότερο έντονα το πρωί και ελαττώνονται αργότερα, με το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ για τις περισσότερες γυναίκες μπορεί να διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα σε μεγάλο βαθμό . Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα συχνό σύμπτωμα εγκυμοσύνης και ενδέχεται να διαρκέσει λίγους μόλις μήνες δεν σημαίνει ότι δεν απαιτεί τη δέουσα προσοχή. Ακόμη και μια ήπια περίπτωση ναυτίας μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε εξαντλημένη. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας και τις δυνατότητες για περιορισμό τους.

Ποιες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να έχουν συμπτώματα ναυτίας

  • Οι έγκυες με δίδυμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα της β-hCG (βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη), οιστρογόνου ή άλλων ορμονών στο σύστημά σας.
  • Οι έγκυες που είχαν ναυτία και εμετό σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη.
  • Οι έγκυες που έχουν ιστορικό ναυτίας ή εμετού ως αποτέλεσμα της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
  • Οι έγκυες που μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Οι έγκυες με ιστορικό ημικρανιών.
  • Οι έγκυες που κυοφορούν κορίτσι. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ναυτίας και εμετού κατά το πρώτο τρίμηνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να κυοφορούν κορίτσι.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η πρωινή αδιαθεσία το μωρό μου;

Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα της ναυτίας και οι περιστασιακοί εμετοί το πρωί δεν θα απειλήσουν την υγεία του μωρού σας. Εάν δεν αυξήσετε το βάρος σας κατά το πρώτο τρίμηνο, γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον πίνετε αρκετά υγρά και τρέφεστε ικανοποιητικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σας έρθει σύντομα η όρεξη και θα πάρετε βάρος. Εάν η ναυτία είναι η αιτία που σας κρατά μακριά από την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε με τη λήψη μιας Προγεννητικής βιταμίνης. Γενικά, το πρώτο τρίμηνο αποφύγετε την λήψη σιδήρου γιατι ερεθίζει τον γαστρικο βλεννογόνο και αυτό επιδεινώνει τη ναυτία.

Τι μπορώ να κάνω για να περιοριστούν τα συμπτώματα;

  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα ναυτίας και εμετών, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα μέτρα που μπορεί να σας ανακουφίσουν. Πολλές από τις παρακάτω υποδείξεις, παρόλο που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, συχνά συνιστώνται από γυναικολόγους μαιευτήρες.
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ή θρεπτικά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μην είναι το στομάχι σας ποτέ άδειο. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες είναι πιθανόν να απαλύνουν τα συμπτώματα.
  • Διατηρείτε σνακ (π.χ κράκερ) δίπλα από το κρεβάτι σας. Τρώγοντας κράκερ αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Επίσης, εάν μόλις ξυπνήσετε το πρωί κάθεστε στο κρεβάτι για λίγα λεπτά αντί να σηκώνεστε απότομα επάνω μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές και τις μυρωδιές που σας ενεργοποιούν τη ναυτία.
  • Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.
  • Αποφύγετε λιπαρά, πικάντικα και τηγανητά τρόφιμα που είναι πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα.
  • Προσπαθήστε να πίνετε υγρά κυρίως μεταξύ των γευμάτων. Αποφύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς γιατί έτσι το στομάχι σας μπορεί να αισθάνεται πλήρες, και να σας αποτρέψει τη διάθεση για φαγητό. Μια καλή στρατηγική είναι να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να χειροτερεύσουν εάν είστε κουρασμένες. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, βλέποντας μια ταινία ή μια ευχάριστη κοινωνική συναναστροφή με φίλους μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος και το πρόβλημα της δυσφορίας σας. Προσπαθήστε να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες με το φαγητό ή ακριβώς πριν τον ύπνο.