Καλοκαιρινές κολπίτιδες

Μη ειδικές βακτηριακές καλοκαιρινές κολπίτιδες

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μη ειδικές βακτηριδιακές κολπίτιδες που οφείλονται στο μικρόβιο gardenella vaginalis (αιμόφιλος του κόλπου). Εκδηλώνονται με χαρακτηριστική μυρωδιά ψαριού και χρήζουν θεραπείας με αντιβίωση.

Μυκητιασικές καλοκαιρινές κολπίτιδες

Σειρά έχουν οι μυκητιασικές κολπίτιδες, που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη έξαρση τους θερινούς μήνες. Η πιο συχνή μορφή οφείλεται στον μύκητα candida albicans-που ανήκει στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου-και προκαλεί ερεθισμό, σε συνδυασμό με υπερέκκριση υγρού, το οποίο έχει την χαρακτηριστική λευκή-καφετί απόχρωση του κομμένου γάλακτος. Η θεραπεία στις μυκητιασικές κολπίτιδες πραγματοποιείται με συνδυασμό αντιμυκητιασικής αγωγής και τοπικής κρέμας.

Τριχομοναδικές καλοκαιρινές κολπίτιδες

Οι τριχομοναδικές κολπίτιδες, που προκαλούνται από πρωτόζωα και είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες. Δημιουργούν κνησμό, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις που έχουν χαρακτηριστική βλεννοπυώδη υφή, δυσπαρεύνια και δυσουρία, δηλαδή δυσκολία στην ούρηση, ενώ αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός.

Μικτές καλοκαιρινές κολπίτιδες

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις μικτές κολπίτιδες, που παρουσιάζονται σε μικρότερη συχνότητα και οφείλονται κυρίως σε χλαμύδια και μυκοπλάσματα. Η θεραπεία τους διαμορφώνεται αναλόγως του μικροβίου, που τις προκαλεί.

Ατροφικές καλοκαιρινές κολπίτιδες

Τέλος, υπάρχουν και οι ατροφικές κολπίτιδες οι οποίες διαφέρουν από τις προηγούμενες στο ότι εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση. Οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων, που προκαλούν αλλαγή στο pH του κόλπου, με αποτέλεσμα να ευνοούνται μολύνσεις. Εκδηλώνονται με κολπική ξηρότητα, ενίοτε και αιμόρροια, που συνοδεύονται από δυσπαρεύνια και η θεραπεία του διαμορφώνεται αναλόγως του ένοχου μικροβίου.

Συμβουλές για να αποφύγετε τις καλοκαιρινές κολπίτιδες

  • Φροντίστε να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι εσωτερικές πλύσεις με αντισηπτικά, διότι καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και αυξάνουν την ευπάθεια στις λοιμώξεις.
  • Περιορίστε το ταμπόν και τα σερβιετάκια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και φροντίστε όταν τα χρησιμοποιείτε να τα αλλάζετε τακτικά και να μην τα αφήνετε να βρίσκονται πολλές ώρες σε επαφή με την γεννητική περιοχή γιατί έτσι εντείνεται ο κίνδυνος για καλοκαιρινές κολπίτιδες.
  • Στην παραλία, μετά το μπάνιο προτιμήστε να αλλάζετε τουλάχιστον το κάτω μέρος του μπικίνι, ώστε να μην παραμένει βρεγμένο πάνω στο σώμα σας, γιατί η υγρασία, που αναπτύσσεται είναι ο καλύτερος «φίλος» των μυκήτων και οι μύκητες με την σειρά τους προκαλούν τις μυκητιασικές καλοκαιρινές κολπίτιδες.
  • Χρησιμοποιήστε πάντοτε πετσέτα ή ψάθα όταν ξαπλώνετε στην παραλία και μην κάθεστε ποτέ απευθείας πάνω στην ξαπλώστρα, την καρέκλα ή την άμμο γιατί μπορεί να «κολλήσετε» μικρόβια που προκαλούν καλοκαιρινές κολπίτιδες.
  • Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και μην φοράτε συνθετικά, τα οποία αντεδείκνυνται ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς ευνοούν την εφίδρωση και αυξάνουν την πιθανότητα να πάθετε καλοκαιρινές κολπίτιδες.
  • Για να θωρακίσετε εκ των έσω την υγεία σας απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν τις καλοκαιρινές κολπίτιδες, εμπλουτίστε το καθημερινό σας μενού με γιαούρτι και γάλα τα οποία αποτελούν καλές πηγές βιταμινών Β, που προστατεύουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
  • Αν πάθετε μια από τις καλοκαιρινές κολπίτιδες, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον σύντροφό σας γιατί κινδυνεύει να «κολλήσει» και εκείνος τα μικρόβια και να σας τα ξανα-μεταδώσει, με αποτέλεσμα να υποτροπιάζει σε εσάς η νόσος.

 

Skip to content