Ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη! γιατί κολλάω; μπορώ να προφυλαχτώ; τι πρέπει να κάνω για να μην ξανασυμβεί;

Τί είναι;

Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό.

Πως κολλάς ουρολοίμωξη;

Οι αιτίες που μπορεί να βρεθείς στον γιατρό για ουρολοίμωξη είναι πολλές και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους…

 • Σεξουαλική επαφή… Μικρόβια που μεταφέρονται κατά την σεξουαλική πράξη και μπορούν να προσβάλουν την κύστη ή την ουρήθρα.
 • Κακή υγιεινή και λανθασμένες συνήθειες, όπως για παράδειγμα στην τουαλέτα. Ο απρόσεκτος καθαρισμός μπορεί να μεταφέρει μικρόβια από τον πρωκτό στην ουρήθρα και την κύστη και να προκαλέσει λοίμωξη.
 • Μολυσμένα νερά κατά την κολύμβηση που μεταφέρουν μικρόβια και ιούς.
 • Πολλές φορές όλα τα παραπάνω, με μια κάποια μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή, η οποία και οφείλεται σε κληρονομικότητα η σε ανατομικές διαταραχές της ευαίσθητης περιοχής της γυναικας,οπωε παραδείγματος χάρη,σε μη σωστή αποκατάσταση της περιοχής μετά από εργώδη τοκετό,καθώς και άλλα.

Τι μπορεί να προκαλέσει την ουρολοίμωξη;

Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις το είδος του μικροβίου εξαρτάται και από την αιτία που προκάλεσε την ουρολοίμωξη. “Εντερικά μικρόβια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα παθογόνα μικρόβια, μυκοβακτήρια, μύκητες, ιοί και παράσιτα. Το πιο σύνηθες μικρόβιο είναι το escherichia coli. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως τα Chlamydia trachomatis, η neisseria gonorrhoeae, ο ιός του έρπητα έχουν κυρίαρχο ρόλο”!

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ουρολοίμωξη;

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες για το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης:

 • Τσούξιμο, κάψιμο, κατά τη διάρκεια της ούρησης
 • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα/Συχνοουρία/ μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά ή σταγόνες!
 • Πυρετός με πιο σύνηθες την εμφάνιση δέκατων
 • Ναυτία, κοιλιακό πόνο ή ακόμη και εμετό

Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανίζεται κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, πάρα μόνο μια θετική καλλιέργεια ούρων Σε αυτήν την περίπτωση, λέγονται ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις. Συνήθως, δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας συνιστάται επανάληψη της καλλιέργειας ούρων, το διάστημα αυτό όμως μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Τι να κάνεις για να προφυλαχθείς από την ουρολοίμωξη;

Για να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να εντοπίσεις τι κάνεις λάθος στην καθημερινότητά σου. Κακές συνήθειες, αμέλεια και έλλειψη προσοχής μπορούν να σου φέρουν μπελάδες. Η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, η χρήση τοπικών αντισυλληπτικών όπως σπερματοκτόνων και διαφραγμάτων, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό, η έκθεση σε μολυσμένα νερά, η αμέλεια του προφυλακτικού είναι οι πιο βασικοί παράγοντες προσβολής από ουρολοίμωξη.

Η ουρολοίμωξη έχει καμία σχέση με σχετικές μολύνσεις στον κόλπο της γυναίκας;

Όχι πάντα αλλά πρέπει να ελέγχομε με καλλιέργεια κολπικού, τυχόν υπάρχουσα κολπίτιδα.

Τι πρέπει να κάνεις;

 • Πίνεις πάντα πολύ νερό.Ειδικά το καλοκαίρι, το έχει ανάγκη και ο οργανισμός σου. Τα πολλά υγρά μπορεί να είναι και το “φάρμακό” σου στα πρώτα στάδια μιας κυστίτιδας, ώστε να αποφύγεις την αντιβίωση.
 • Καλή υγιεινή και καθαριότητα.Πλύσιμο των χεριών πάντα μετά την τουαλέτα από όλους χωρίς καμία εξαίρεση! Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβαίνει και με την περιοχή των γεννητικών οργάνων, ειδικά πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Να ξέρεις πως είναι πολύ καλό να ουρήσεις ακριβώς μετά την σεξουαλική επαφή! Επίσης, αν ένας από τους δύο εμφανίσει ουρολοίμωξη, καλό είναι να ακολουθήσει αγωγή και ο σύντροφός του.
 • Προσοχή στο κολύμπι.Η επαφή με το νερό μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο θέμα αυτό. Αυτό φυσικά οφείλεται σε μολυσμένα νερά και μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν εκεί. Για αυτό και συχνά το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα σε πισίνες με πολύ κόσμο και αραιή ανανέωση του νερού.
 • Αποφεύγεις τα πολύ στενά ρούχα/τζιν και συνθετικά εσώρουχα.Αν έχεις ευαισθησία, ίσως θα έπρεπε να αποχαιρετίσεις το ασφυκτικά στενό στον καβάλο τζιν σου ή τα συνθετικά δαντελωτά εσώρουχα. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο… Προτίμησε ρούχα άνετα και βαμβακερά εσώρουχα που προστατεύουν την υγιεινή της περιοχής!