Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΟΣτΕ)

Τι είναι το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΟΣτΕ);

Eίναι ένας πρόσφατος ιατρικός όρος, που περιγράφει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όχι μόνο στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, αλλά και στο ουροποιητικό. Ο όρος Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης είναι μετάφραση του όρου Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) που χρησιμοποιείται από τις μεγάλες επιστημονικές εταιρείες του εξωτερικού.

Ποιά είναι αυτά τα συμπτώματα;

Α. Από το γεννητικό σύστημα τα συχνότερα είναι:

 1. Ξηρότητα
 2. Ερεθισμός
 3. Κάψιμο
 4. Φαγούρα
 5. Έλλειψη ύγρανσης στην επαφή
 6. Δυσπαρεύνια (πόνος στην επαφή)
 7. Σταγόνες αίμα μετά την επαφή
 8. Δύσοσμες εκκρίσεις
 9. Συχνές κολπίτιδες

Β. Από το ουροποιητικό σύστημα τα συχνότερα είναι:

 1. Συχνουρία
 2. Δυσουρία
 3. Νυκτουρία
 4. Ακράτεια
 5. Συχνές ουρολοιμώξεις

Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια γυναίκα να παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα. Συνήθως παρουσιάζει μερικά από αυτά, άλλες λιγότερα κι άλλες περισσότερα και σε διαφορετικό βαθμό.

Αυτά τα συμπτώματα ωφείλονται κυρίως στην αλλαγή που επιφέρει η εμμηνόπαυση: την έλλειψη οιστρογόνων. Η έλλειψη αυτή προκαλεί μεγάλη ατροφία στα όργανα της περιοχής. Η ατροφία του κολπικού βλεννογόνου και του κολπικού τοιχώματος κάνουν τον κόλπο στεγνό, ευαίσθητο και αλλάζουν το pH με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε κολπίτιδες. Η ατροφία της ουρήθρας και των μυών της ούρησης επιφέρουν την ακράτεια, τις συχνές ουρολοιμώξεις και τις λοιπές ενοχλήσεις από το ουροποιητικό.

Σε κάποιες γυναίκες σταδιακά και με αργή εξέλιξη. Σε άλλες ταχύτατα και με γρήγορη εξέλιξη. Υπάρχουν και κάποιες που εμφανίζουν τα συμπτώματα πριν καν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση.

Υπάρχει  βελτίωση των συμπτωμάτων με τον καιρό ;Δυστυχώς οι αλλαγές είναι πάντα προς το χειρότερο. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η ατροφία θα χειροτερεύει και τα συμπτώματα θα πολλαπλασιάζονται. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι όσο καθυστερεί η λήψη μέτρων, τόσο πιο δύσκολη είναι η βελτίωση της κατάστασης.

Θεραπείες για το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης

Υπάρχει θεραπεία;

Ναι υπάρχουν πολλεq και διαφορετικές. Εξαρτάται από την ηλικία, την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την ιδιοσυγκρασία  της ασθενούς. Γενικά, υπάρχουν τρεις μορφές θεραπείας:

 1. Πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων: αδυνάτισμα στις υπέρβαρες και προσοχή στις υπόλοιπες. Γυμναστική, υγιεινή διατροφή, κόψιμο του καπνίσματος, τακτική ούρηση, ασκήσεις μυών πυελικού εδάφους, οδηγίες τοπικής υγιεινής.
 2. Χορήγηση οιστρογόνων: έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται αυτή την θεραπεία. Η συγκεκριμένη θεραπεία απαγορεύεται στις γυναίκες που είναι υπό χημειοθεραπεία.
 3. Χορήγηση σκευασμάτων τοπικά (κρέμες – υπόθετα): βοηθούν την αντιμετώπιση της ξηρότητας και του πόνου της επαφής. Έχουν παροδική και περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Δεν βελτιώνουν τα προβλήματα ακράτειας.
 4. Θεραπεία με Laser: Ονομάζεται Ανάπλαση ή Αναζωογόνηση κόλπου με Laser (Laser Vaginal Rejuvenation LVR). Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος θεραπείας για το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης και η αποτελεσματικότητά της είναι καλύτερη και από των οιστρογόνων. Γρήγορη, ακίνδυνη, ανώδυνη. Εφαρμόζεται στο ιατρείο μας με καταπληκτικά αποτελέσματα