Κονδυλώματα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια, τα κονδυλώματα ανήκουν στα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Ειναι ένα ανθεκτικό και μεταδοτικό νόσημα, και είναι τρεις φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των γυναικών και των ανδρών θα έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, ενώ η πλειοψηφία τον φορέων είναι νέοι σε ηλικία (20-30 ετών).

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή και είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθούν με άλλους τρόπους (π.χ. χέρια, κλινοσκεπάσματα κλπ). O ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μέχρι να εκδηλωθεί  από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια. Η εμφανισή του θα γίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι ανεπαρκές  και δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην εκδήλωση του ιού.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλά φορέας είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα, έχει δηλαδή νοσήσει.

Προστασία
Ο μόνος κ κύριος τρόπος για να προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

Ειδικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή έναν, ο οποίος είναι φορέας του ιού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας πλην του της συνεχούς χρήσης προφυλακτικού.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε
Συνήθως τα βλεπει κανεις σαν μικρά δερματικά επαρματα ή τα ψηλαφά. Mπορεί να είναι πολλά (το ένα δίπλα στο άλλο) ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται. Yπάρχουν όμως και αυτά που δεν φαίνονται, γιατί βρίσκονται στα έσω γεννητικά όργανα, όπως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας τα οποία ανιχνεύονται με εξειδικευμένες εξετάσεις Πώς γίνεται η διάγνωση Στις γυναίκες: Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει με την απλή γυναικολογική εξέταση. Aν όμως είναι εσωτερικά, μπορεί να τα δει με την κλινική εξέταση ή από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Aπό τη στιγμή που το τεστ Παπανικολάου δείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε μπορεί να γίνει κολποσκόπηση, μια απλή και σύντομη εξέταση, πιο λεπτομερής από το τεστ Παπανικολάου. Mε την κολποσκόπηση μπορεί να ληφθούν και βιοψίες ταυτοχρονα ώστε η διάγνωση να είναι πιο σαφής.

Στους άνδρες: Yπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μόνο των εξωτερικών οξυτενών κονδυλωμάτων και, στην περίπτωση αυτή, συνιστάται φαρμακευτική αγωγή ή καυτηριασμός.

Αντιμετώπιση
-Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, επομένως και ορατά, συνήθως η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση με ποδοφυλλίνη ή ποδοφυλλοτοξίνη η οποία ομως ειναι επώδυνη κ χρειάζεται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μηνός ή καυτηρίαση π.χ. με λέιζερ η οποία δίνει άμεση λύση κ θεραπεία .

-Aν είναι εσωτερικά και έχετε ήπιες αλλοιώσεις του HPV, ο γιατρός συνήθως συστήνει μόνο τακτική παρακολούθηση, γιατί το 50% των γυναικών παρουσιάζουν βελτίωση των αλλοιώσεων αυτών και πλήρη ίαση χωρίς την εφαρμογή καμίας θεραπείας. Aν έχετε σοβαρότερου βαθμού αλλοιώσεις, τότε προτείνεται συνήθως η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με πιο «επιθετικές» μορφές θεραπείας, όπως με λέιζερ Τα κονδυλώματα μπορεί να παρουσιάσουν υποτροπές περίπου στο 10%, μετά τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επαναλάβετε τη θεραπευτική αγωγή όσες φορές χρειαστεί. Συνήθως, οι παράγοντες που ευνοούν την επανεμφάνισή τους είναι η πλημμελής υγιεινή φροντίδα της γεννητικής περιοχής, ο διαβήτης και οι ανοσολογικές ανεπάρκειες.


Εύα Μαραγκουδάκη
Χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος

 

Πηγή: Κονδυλώματα: Πρόληψη και αντιμετώπιση