Δέκα συμβουλές στις γυναίκες  πριν  την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την πιο σημαντική φάση στη ζωή ενός ζευγαριού και ιδιαίτερα της γυναίκας.Κάθε γυναίκα,θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες συμβουλές πριν την εγκυμοσύνη. Η «καλή υγεία» της μέλλουσας μητέρας, πριν την εγκυμοσύνη, συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών και την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.Οι δέκα συμβουλές πριν την εγκυμοσύνη περιγράφονται,αναλυτικά,κατωτέρω:

 

Συμβουλή 1

Η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι επιθυμία και των δύο συντρόφων

Είναι πιθανόν η εγκυμοσύνη και η απόκτηση ενός παιδιού,να έχουν επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού.Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σε επίπεδο επαγγελματικό,οικονομικό και κοινωνικό. Οι χαρές αλλά και οι υποχρεώσεις από την απόκτηση ενός παιδιού είναι μεγάλες. Το ζευγάρι θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι στην κατάλληλη φάση για να αντιμετωπίσει αυτές τις υποχρεώσεις.

 

Συμβουλή 2
Επίσκεψη στον γυναικολόγο
Κάθε γυναίκα, πριν την έναρξη των προσπαθειών για την επίτευξη εγκυμοσύνης, πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της για να λάβει τις απαραίτητες συμβουλές. Παπtest , κολπικός υπέρηχος και παραπομπή για αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνονται στην γυναικολογική επίσκεψη.

 

Συμβουλή 3
Aιματολογικές εξετάσεις
Οι εξετάσεις έχουν ως σκοπό να διερευνήσουν αν η γυναίκα πάσχει από ορισμένες λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να βλάψουν σοβαρά το έμβρυο.Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούνται από το τοξόπλασμα, τον κυτταρομεγαλοιό, τον ιό της ηπατίτιδος και τον ιό της ερυθράς. Εάν το έμβρυο προσβληθεί,μέσω του πλακούντος, είναι πιθανόν να εμφανίσει σοβαρά εγκεφαλικά, ηπατικά, αιματολογικά και ακουστικά προβλήματα.Πριν την εγκυμοσύνη γυναίκες που έχουν ευαισθησία στην ερυθρά πρέπει να εμβολιαστούν.

Επίσης η συμβουλή μου στο ζευγάρι είναι να ελεχθούν και οι δύο,για μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναίμια.Ελεγχος για κυστική ίνωση χρειάζεται αν υπάρχει το πρόβλημα αυτό στην οικογένεια.

 

Συμβουλή 4
Μην παίρνετε φάρμακα

Πριν την εγκυμοσύνη,μια υγιής γυναίκα που ακολουθεί παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, το μόνο φάρμακο που χρειάζεται να πάρει είναι το φυλλικό οξύ .Η λήψη του φυλλικού οξέος ευνοεί την καλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.Επίσης το φυλλικό οξύ εμποδίζει την εμφάνιση ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος στο έμβρυο.Αυτές είναι οι συμβουλές του Βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς την συμβουλή του μαιευτήρα σας.

 

Συμβουλή 5
Σταματήστε το κάπνισμα
Είναι η καλύτερη και η πιο σημαντική συμβουλή! Το κάπνισμα επηρεάζει την μητέρα,τον πλακούντα και το έμβρυο.Γυναίκες που καπνίζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν.Στην εγκυμοσύνη καπνίστριες έχουν μεγαλύτερη,από μη καπνίστριες, πιθανότητα να εμφανίσουν προ-εκλαμψία,αποκόλληση πλακούντα,πρόωρο τοκετό και υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.Το «παθητικό» κάπνισμα είναι επίσης βλαβερό.

 

Συμβουλή 6
Σταματήστε τα αλκοολούχα ποτά

Η συμβουλή μου είναι να σταματήσετε τελείως τα αλκοολούχα ποτά ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε και οπωσδήποτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό,πριν την εγκυμοσύνη,μην πίνετε περισσότερο από 1-2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα.Η αιθυλική αλκοόλη περνάει εύκολα τον πλακούντα και επιδρά αρνητικά στο έμβρυο.

 

Συμβουλή 7
Μειώστε την λήψη καφείνης
Πίνετε μόνο 1-2 φλυτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως (περίπου 200 mg caffeine).Οχι ένα φλυτζάνι καφέ και ένα φλυτζάνι τσάι και μια σοκολάτα διότι όλα αυτά περιέχουν καφείνη.

 

Συμβουλή 8
Διορθώστε,αν υπάρχει,το χρόνιο πρόβλημα της υγείας σας

Αν έχετε ένα χρόνιο νόσημα όπως, σακχαρώδη διαβήτη, υπερ-υποθυρεοειδισμό ή αναιμία πρέπει να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές από τον ειδικό ιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση ασθενειών που έχουν σχέση με τα νεφρά,την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Μην ξεχνάτε ότι η υγεία η δική σας επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου.

 

Συμβουλή 9
Προσοχή με τα κατοικίδια ζώα
Κυρίως προσοχή με τις γάτες. Αποφεύγετε επαφή με τα υγρά του σώματος ή τα περιττώματα των γατών διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με το παράσιτο ‘τοξόπλασμα’. Αν το έμβρυο πάρει το παράσιτο ,μέσω του πλακούντα,οι εμφανιζόμενες συγγενείς ανωμαλίες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία του.

 

Συμβουλή 10
Ανεβείτε στην ζυγαριά

Αν είστε υπέρβαρη ,η συμβουλή μου είναι ότι τώρα είναι η ώρα να χάσετε βάρος. Υπολογίστε ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το βάρος σας θα αυξηθεί κατά 12-14 κιλά περίπου. Υπέρβαρες γυναίκες έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη και υπέρταση στην εγκυμοσύνη.